Zvýšení sazeb vyvolalo na spořicích účtech smršť. Zjistěte, jak se vyznat v úročení

Krátce poté, co centrální banka zvýšila před zhruba dvěma týdny úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 2,25, začaly banky posílat klientům lákavé nabídky: „Zvyšujeme úročení na našich spořicích účtech." Některé nabízejí až dvě procenta. V přehledu Aktuálně.cz se podívejte, která banka se s vámi chce podělit o vyšší zhodnocení, a zároveň si ověřte, jak správně svůj výnos vypočítat.

Vydáno: 27. 2. 2020
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

„Je věcí každé banky, jak na krok ČNB v podobě zvýšení úrokových sazeb zareaguje, a na trhu je také vidět, že reagují různě. Zvýšení úrokových sazeb pro české banky znamená, že nyní své volné prostředky u centrální banky ukládají za 2,25 % p. a., před zvýšením šlo o 2 % p. a. Mají tudíž motivaci získat od klientů více vkladů, uložit je u ČNB a následně se s nimi podělit o zvýšení 0,25 %," vysvětluje Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Příklad úročení spořicího účtu při počátečním vkladu 50 tisíc Kč:
O zvýšení se tak chce dělit například Česká spořitelna (ČS), která hned v den zvýšení sazeb ČNB oznámila výhodnější zhodnocení úspor klientů: „Rozhodli jsme se zvýšit úročení na našich spořicích účtech v rámci služeb Moje zdravé finance, Erste Premier a Erste Private Banking a od 1. dubna zvýšit jejich úrokové sazby na 1 %," uvedl ředitel banky Tomáš Salomon.

Podle něj má spořicí účet u ČS 1,4 milionů klientů. Do dubna jim banka nabízí zhodnocení jen 0,2 procenta. 

Kolik korun tedy klient vydělá na zvýšení úrokové sazby? „Například u naspořených padesáti tisíc korun a pravidelné měsíční úložky 5 tisíc korun vydělá klient na spořicím účtu uročeném sazbou 1,5 % něco málo přes tisíc korun za rok," vypočítal Vladimír Weiss ze společnosti Partners. Detailní měsíční zhodnocení viz v tabulce výše.

Také ČSOB a Poštovní spořitelna oznámily novinku: „Od 17. února se výnos termínovaného vkladu na dvanáct měsíců zvyšuje na 1,4 procenta a termínovaného vkladu na šest měsíců na 1,1 procenta ročně. ČSOB vedle toho výrazně zvyšuje i sazbu na tříměsíčním termínovaném vkladu, a to na rovné jedno procento ročně. Stejné roční zhodnocení je možné získat i na spořicím účtu," uvedl tiskový mluvčí banky Patrik Madle.

Výnos termínovaného vkladu u ČSOB na dvanáct měsíců doposud činil 1,3 procenta, na šest měsíců 0,9 procenta a tříměsíčního vkladu 0,01 procenta.

A přidávaly se další banky: „Naše banka reaguje na krok ČNB a zvyšuje sazbu na spořicím účtu XL z původních 1 % na 1,25 % p. a.," zněla zpráva z Raiffeisenbank. „Rozhodli jsme se využít vzniklé situace a nabídnout všem klientům ještě lepší podmínky zhodnocení jejich úspor, než jaké měli doposud. Věříme, že je touto novinkou potěšíme," řekla k tomu Petra Kopecká, tisková mluvčí této banky.

Také Airbank lépe zhodnotí vklady klientů. „Od 12. února zvyšujeme bonusové úroky na spořicím účtu. Nově mohou klienti získat sazbu 1,5 % u vkladů do 250 tisíc korun. Banka tím reaguje na zvýšení úroků u České národní banky. Vklady na spořicím účtu nad 250 tisíc korun bude banka dál úročit bonusovým úrokem 0,4 %. Air Bank klientům bonusovým úrokem 1 % úročí také vklady do 100 tisíc korun na běžném účtu," napsala tisková mluvčí banky Jana Karasová.

Equa bank také od 12. února zvýšila úrokovou sazbu na spořicím účtu Hit. Nově bude úročen až 1,6 % p. a. v pásmu do 300 tisíc korun.

Nejmladší banka na trhu Trinity výhodnější úročení spojila s ročním výročím. „U příležitosti oslavy svého 1. výročí na bankovním trhu nabídne klientům na sporičím účtu 2,08 % p. a., ovšem u vkladů nad milion korun. U nižších vkladů pod milion poskytne sazbu 1,88 % p. a. Další banky zatím vyhodnocují situaci.

Projděte si nyní aktuální nabídku bank v přehledové tabulce: