Richard Voříšek: Vyčistili jsme z nejhoršího skoro celou oblast

Máme pro vás další svědectví tentokrát ze zpustošené oblasti Hodonínska a Břeclavska, kde Richard Voříšek, majitel Partners Market Vyškov, ani na okamžik nezaváhal, uspořádal sbírku potřebných věcí a povolal dobrovolníky na jednodenní pomoc. Jak to probíhalo, nám sám přiblížil.

Vydáno: 13. 7. 2021
Kategorie: Podporujeme
Zdroj: PartnersNews

Na výzvu nakonec reagovalo 45 účastníků, takže plný autobus. Akce se uskutečnila ve spolupráci s krizovým štábem, tudíž se všichni po příjezdu mohli rovnou vrhnout na vytyčenou práci.

Na místo s námi jely i 2 kontejnery, autobus, bagr z Vyškova a jedno velké auto od kolegy Radima Darebníčka z Holešova, jemuž bych chtěl moc poděkovat. Auto bylo naplněné spoustou materiálu ze sbírky. Taky jsme s sebou vezli jídlo a stany jako zázemí, které využívali i místní. Vzhledem k tomu, že jsme přijeli s tolika lidmi, kontejnery apod., se z nás rázem stal záchytný bod pro další příchozí brigádníky a ze mě vlastně takový „koordinátor“ toho, co se bude dělat. Všechno, co se na místě řešilo, se najednou dělo přes nás a pak se komunikovalo s panem z krizového štábu. Aby toho nebylo málo, prorazili jsme pneumatiku na nákladním autě a museli ji měnit. Ovšem díky místní firmě se nám ji podařilo pořídit se slevou.

Za úkol jsme dostali čistit chatovou oblast i s celoročně obývanými domky v Lužicích, na kterou nebylo do té chvíle sáhnuto. Ve výsledku se odvozilo asi 14 kontejnerů suti, zakryly se 3 střechy, prokácel se a pročistil zdevastovaný les.

Já nakonec zůstal 3 dny, měl jsem tak možnost poznat místní a hlavně některé obětavé lidi, kteří pomáhali už od čtvrtka. Například majitel firmy Lubosed zavřel firmu a on, zaměstnanci, firemní nákladní vozidla a bagry pomáhali od dne události možná až dodnes.

Křížek = k zemi
Zároveň jsem v doprovodu člena krizového štábu mohl navštívit všechny vesnice. Ta zkáza byla nepředstavitelná, a to jsem viděl vesnice „už“ očištěné od stromů a suti. Navíc se na každém druhém domě nacházel křížek, což znamená, že půjdou k zemi. Neskutečné.

Na místo jsme vezli také zateplovací vatu od kolegyně Dity Nové, kterou jsme hned druhý den udali jedné rodině, takže se hned mohla pustit do opravy střechy. Plachty, střešní fólie a ostatní věci – vše se hned využilo! K tomu se nakonec podařilo sehnat i 8 palet střešní krytiny, jež se ve čtvrtek vezly až z Prostějova konkrétní paní, na níž jsme dostali tip od Kamila Masného.

Chtěl bych tak poděkovat úplně všem, kteří nám s tím pomohli, včetně Vendy, jež do Vyškova dovezla materiál a pomohla nám zkoordinovat pomoc v rámci firmy. I díky vám se nám během pár dnů podařilo zorganizovat takhle velkou a smysluplnou akci a z nejhoršího vyčistit skoro celou oblast.