Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.

Vydáno: 19. 1. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

DLUHOPISY

Podle analytiků lidé letos neudělají krok vedle, když zainvestují do dluhopisů, zejména těch státních. "Ty se mi jeví jako zajímavé," potvrzuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Souhlasí s ním i finanční poradce Partners Vladimír Weiss, a to především v dlouhodobém horizontu tří až pěti let. "V ideálním případě státní dluhopisy, popřípadě firemní dluhopisy nějaké velké, bonitně ratingované společnosti typu ČEZ," doporučuje.

Jinak ale experti u podnikových dluhopisů, zejména těch s vysokým výnosem, doporučují obezřetnost. "Neznamená to, že každá taková investice představuje a priori špatnou volbou, je ale potřeba si zvýšené riziko uvědomovat a pečlivě prostudovat emisní podmínky. Investice do podnikových dluhopisů totiž není na rozdíl od vkladů u bank nijak pojištěna," připomíná ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

AKCIE

Široké možnosti, kam vložit peníze, tradičně nabízí také akciové trhy. Je ale třeba si důkladně promyslet, na jaké firmy zaměřit pozornost. Analytik XTB Jiří Tyleček vidí pro rok 2023 jako perspektivní například ropné společnosti nebo americké banky. Naopak jako příliš rizikový vnímá technologický sektor.

Analytik Komerční banky Bohumil Trampota by se soustředil na společnosti, které měly před krizí silný výhled, ale nyní v nelehkých časech hodně oslabily. Podle Trampoty se totiž brzy mohou dostat na výsluní. "Jakmile se vše vrátí, řekněme, do standardní situace, měl by se projevit silný fundament těchto firem a růstové vyhlídky, které byly torpédovány krizí. V dlouhém horizontu bych očekával jejich růst," předpovídá Trampota.

Zejména pro uložení peněz na delší čas je vhodné zvážit investici do vyvážených či dynamických podílových fondů, případně burzovně obchodovaných fondů známých pod zkratkou ETF. Ty se těší oblibě zejména proto, že jsou oproti klasickým investicím do jednotlivých akciových titulů z hlediska rizika více rozprostřené.

"Všem kromě profesionálů doporučuji spíš nákup levných ETF před konkrétními akciovými tituly," souhlasí Tyleček.

TERMÍNOVÉ VKLADY

Češi neudělají chybu, ani pokud se rozhodnou pro spořicí produkty. "Co se vkladů týče, tak můžeme využít například termínované vklady, spořicí účty nebo vklady s výpovědní lhůtou. Výhodou těchto vkladů je, že jsou bezpečné, předvídatelné a jsou pojištěny v rámci garančního fondu do částky 2,5 milionu korun," uvádí Weiss.

Termínové vklady, v jejichž prospěch v současnosti mluví vyšší úroky, využívají hlavně lidé konzervativnějšího myšlení. Ti, kteří vědí, že svoje naspořené peníze nebudou nějakou dobu nutně potřebovat, a kteří nechtějí riskovat na trhu s akciemi nebo třeba kryptoměnami.

Nevýhodou termínových vkladů naopak je, že během lhůty není možné na peněžní prostředky sáhnout a výnosy z úroků podléhají srážkové dani ve výši patnáct procent. Daň se vztahuje pouze na připsané úroky, tedy na to, co banka nebo spořitelna připíše klientovi na účet.

Z krátkodobého hlediska jsou nicméně termínové vklady nejméně rizikové. "Aspoň částečně mohou kompenzovat ztrátu kupní síly úspor pramenící z vysoké inflace," dodává Gec. Banky jejich rostoucí oblibu potvrzují. 

KRYPTOMĚNY

Rok 2022 byl pro kryptoměny bouřlivý, trhem otřásl zejména listopadový krach dříve jedné z nejrychleji rostoucích kryptoburz na světě - FTX. Nejznámější kryptoměna bitcoin pak ztratila od začátku loňského roku do prosince 63 procent své hodnoty. Podle expertů by letos do takové investice měli jít ti jedinci, kteří jsou ochotni riskovat.

"Lidé, kteří se chtějí aspoň částečně vyhnout inflaci a nechtějí být hráči v kasinu, by podle mě neměli jít do krypta, ale do dluhopisů. Bitcoin nebyl záchranou před inflací. Protiinflační dluhopis ano," míní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora, podle kterého by nikdo do kryptoměn rozhodně neměl dávat větší část svých úspor. Taktéž Weiss laikům radí vyhnout se takové investici.

Obchodování navíc bude pravděpodobně i letos stále ovlivňovat vysoká inflace či válka na Ukrajině, které investicím do rizikovějších aktiv příliš nepřejí.

ZLATO

O zlatu se tradičně říká, že uchovává hodnotu, a tak je zvláště v krizových dobách vyhledávanou investicí. "Zlato je pro mnohé symbolem jistoty a pojistkou na nejhorší časy. Zatímco peníze se mohou v případě války, hyperinflace či kolapsu finančního trhu stát velmi rychle bezcennými, zlato si uchová svou hodnotu," říká Jana Žáčková ze společnosti Hyponamíru.

Připomíná ale, že při investici do zlata je třeba počítat s výkyvy ceny, které mohou být i velmi výrazné.

Jako investici se zlatu nebrání ani Pikora, který připomíná výhled společnosti Bank of America pro zlato v letošním roce. "Tvrdí, že zlato začne růst, až se přestanou zvyšovat úrokové sazby, což by mělo být už v prvním čtvrtletí příštího roku. Očekává přitom, že ve třetím čtvrtletí roku bude průměrná cena zlata činit 2000 dolarů. V roce 2024 půjde cena ještě o trochu výš, čeká průměr na hodnotě 2084 dolarů," uvádí.

NEMOVITOSTI

Koupě nemovitosti už podle některých analytiků nepředstavuje tak lákavou investici, jako tomu bylo dříve. Investorům se teď podle některých vyplatí nemovitost spíše prodat a peníze uložit do bezpečných aktiv, jako jsou vládní dluhopisy nebo třeba spořicí účty. "V tomto roce bych se nemovitostem vyhnul," míní analytik Akcenty Novák.

Jenže experti se neshodnou v tom, jak moc rok 2023 ovlivní ceny domů a bytů. Další odborníci navíc i možný výraznější pokles cen označují za pouhou korekci a investice do nemovitosti vnímají jako bezpečnou v jakékoliv době.

O to více v případě, že by tržní ceny nemovitostí naopak letos dokonce dál rostly a k tomu se ještě připočetl dodatečný příjem z pronájmu. "V současné době jsou navíc úrokové sazby hypoték vysoko a řada rodin dává přednost nájemnímu bydlení. Růst poptávky se promítá i do výše nájemného," zdůrazňuje Žáčková.

Oproti zlatu nebo akciím také nemovitosti vykazují mnohem nižší volatilitu. Na druhou stranu jsou méně likvidní. Jejich prodej tedy může trvat velmi dlouho.

Zdroj: aktualne.cz