Skupina Partners spustila nový realitní fond Merity

Skupina Partners otevřela nový fond kvalifikovaných investorů Merity. Ten investuje do developerských projektů s vysokým potenciálem výnosu. Soustředí se na region střední a východní Evropy, ale nevylučuje investice v západních zemích.

Vydáno: 11. 5. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Fond se soustředí zejména na development logistických areálů, od koupě pozemku až po koncový prodej hotové nemovitosti. Na rozdíl od běžných nemovitostních fondů nemovitosti ale nedrží. Ihned po dokončení je prodává a zainvestuje do dalšího projektu.

„S investorem se rozdělíme o developerskou marži, která je velice atraktivní. Momentálně analyzujeme několik zajímavých projektů, které nám indikují předpokládaný výnos fondu okolo 15 procent p. a.,“ říká řídící partner fondu Merity Tomáš Trčka.

Tomáš Trčka patří mezi zkušené správce nemovitostních fondů. Dlouhé roky působil v České spořitelně. Následně odešel do skupiny Partners, v níž založil realitní fond Trigea. Ten je otevřen všem investorům a aktuálně zainvestoval do několika nových komerčních staveb v Polsku. V případě nového fondu Merity Tomáš Trčka upozorňuje, že výnosu fondu okolo 15 procent odpovídá i vyšší rizikový profil investorů [SRI 6 ze 7].

Merity si žádá vstupní investici milion korun

Fond Merity cílí na kvalifikované investory. Vstupní investice do něj činí 1 milion korun nebo 42 tisíc eur. A dále. Po dobu pěti let pak není možné z fondu vystoupit. Což je u fondů tohoto typu podle Trčky běžné.

„Se spuštěním fondu jsme pro prvních 100 milionů korun investic připravili vstup bez poplatků. Tato akce je časově omezena na tři měsíce,“ láká investory Tomáš Trčka.

Dodává, že o fond je zájem. Po třech týdnech od startu na trhu má Merity pod správou již 40 milionů korun. První investici plánuje Merity navíc už během několika měsíců, a tak slibuje i brzkou performanci. Fond je založený v České republice, má transparentní vlastnickou strukturu a dozoruje ho Česká národní banka.

Fond Merity chválí i Petr Borkovec

Podle ředitele finanční skupiny Partners Petra Borkovce fond Merity našel mezeru na trhu a investorům přinese to, co jim stávající nemovitostní fondy nenabízejí. Skutečností je, že většina nemovitostních fondů tvoří zisk z pronájmu nemovitostí ve svém vlastnictví. Ty ale Merity prodá okamžitě po jejich dokončení developerem.

„Fond Merity přináší unikátní nemovitostní strategii, která staví na atraktivitě logistického byznysu a know-how silných developerů v podobě partnerů fondu. Strategie fondu se navíc opírá o mnohaleté zkušenosti jeho hlavního investičního stratéga Tomáše Trčky,“ říká Petr Borkovec.

Na druhé straně typ fondů, jako je Merity, není ani ojedinělý. Například společnost AVANT na českém trhu dlouhodobě nabízí nemovitostní fondy, které jsou zaměřené na podporu developerských projektů. Na financování se v nich podílejí jak developeři, tak investoři.

Jak takový fond funguje v praxi pro FinTag.cz vysvětlil v nedávném podcastu FinTag.cz investiční ředitel společnosti AVANT Petr Krátký: „Je tu developer, který má pozemky v hodnotě sto milionů korun. V plánu má na nich postavit projekt za miliardu. My mu řekneme – dobře, dejte ty pozemky do našeho investičního fondu, my vám za ně dáme výkonnostní akcie v hodnotě sto milionů korun. Pak jdeme na trh s prioritními investičními akciemi a říkáme externím investorům, je tady někdo, kdo má perspektivní projekt a má v něm sto milionů korun. Pojďte mu pákovým efektem doplnit kapitál, třeba dvě ku dvěma.“

Když to se stane, developer má k původním sto milionům korun dalších 200 milionů fondového kapitálu na svůj projekt. S 300 miliony ekvity pak jde do banky pro úvěrové financování ve výši zbývajících 700 milionů korun.

„Během pěti, sedmi let se projekt dokončí, banka se vyplatí, zisky se realizují. Investorům jde ten jejich výnos, který je vždy nějakým způsobem moderovaný a tomu, kdo si založil ten fond, v našem případě developer, náleží větší výnos,“ popsal Petr Krátký.

Zdroj: Fintag.cz